Régóta nézegetek gasztro-blogokat is, ugyanis nagyon szeretek kísérletezgetni, különféle érdekes recepteket gyűjtögetni és kipróbálni, de a szépen elkészített ételek, édességek látványa is kellemes érzés számomra. Szeretem a művészi beállítású fotókat, amiktől persze mindig megkívánom az adott finomságot, és nem volt ez másként a macaronokkal sem.
Azt hiszem bátran állíthatom, hogy ezekről a süteményekről készülnek a legszebb, legnyálcsorgatóbb fotók a világon. Csodás színekben készítik őket, átkötik szalaggal, vagy virágot tesznek mellé, és az egyszerű halandónak megsajdul a szíve a puha párnácskák, meg a kibukkanó töltelék láttán. Amióta csak hallottam a macaronokról, mindig is ki akartam őket próbálni, de elérhetetlennek tartottam őket. Kevés helyen készítik, mivel nem egyszerű édesség, így nem lehet minden cukrászdában hozzá jutni. Mikor Barbival a Sugar Shopban voltunk, na akkor dobbant egyet a szívem, mert ott lehetett kapni macaront, és nekem muszáj volt kipróbálnom. Igaz, hogy erről már akkor meséltem, mikor a Sugar Shopos élményeimről írtam, de úgy gondoltam szánok neki egy külön bejegyzést. Nos tehát, a macaronok körül óriási a hercehurca - igazi sznob sütikék ezek, amiket sajnos nem tud minden háziasszony elkészíteni, és ha megnézünk pár puccosabb filmet ott is azt láthatjuk, hogy a dúsgazdag szereplők mindig macaronokat falnak.
Tény, hogy ezek a kis puffancsok rendkívül gusztusosak, már csak a formájukkal és a színükkel is eladják magukat, de az ízviláguk talán nem mindenkinek fog tetszeni. Én igazából nem is tudom mire számítottam, mikor először beleharaptam életem első macaronjába. Tudom, hogy nem választottunk Barbival túl jól, az az ibolyás dolog nem volt fincsi (tanulság - az ember ne egyen virágot), de nem csak ez az, ami miatt nem lesz a kedvenc édességem. Mert hogy én nem adtam fel a kóstolást, pláne mert elég sokba kerültek ahhoz, hogy otthagyjam őket, így én ettem meg végül az összeset. A virág ízűek tényleg borzalmasak, de utána jöttek még más ízek is, amik közül akadt finom is, de számomra az egészet elrontotta a macaron legfontosabb alapanyaga, a mandula liszt. Habár natúron nagyon szeretem a mandulát (főleg mézzel leöntve, fahéjjal megszórva, mmm...), de így, ebben a formában nagyon nem volt kedvemre való. Egyszer kipróbáltam a nálunk lévő cukrászdában a macaron ízesítésű fagyit, és már annál éreztem, hogy nem leszek jó barátságban ezzel a süteménnyel, de hát muszáj volt élőben is kipróbálni. Valahogy nekem ez a mandula íz túl domináns benne, vagy nem is tudom hogy fogalmazzam... Nem azt mondom, hogy tolakodó, és hogy csak azt lehet érezni, de mindegy, hogy csokisat, vagy málnásat választok, utóízként mindig bejön a képbe a mandula, ami mondjuk egy gyümölcsös, fanyar ízhez nem passzol annyira. Pedig szeretem a marcipánt is, de ott legalább rendesen érezni a mandulát, és nem csak ilyen alamuszi módon úszik be a képbe, mint a macaronnál. Az állaga is fura volt nekem, ugyanis arra számítottam, hogy puha sütitésztája lesz, ezzel szemben habcsók volt az egész, amitől majd megfulladtam. Nagyon gejj sütemény az én ízlésemnek.
Persze tisztában voltam vele, hogy lesz majd egy kis habcsók beütése, de arra nem gondoltam, hogy ennyire. Jó lett volna, ha egy kicsit tömörebb, kevésbé légies az állaga, mert így a tészta konkrétan összeroppant a számban és csak a tölteléket éreztem (meg a domináns mandula-ízt). Azok egyébként nagyon finomak, a csokis-meggyes, meg ehhez hasonlók nagyon jól el lettek találva, de a tésztájával sajnos nem békültem ki, így nem is lesz a kedvenc süteményem. Továbbra is nagyon guszták és öröm rájuk nézni, de többet nem kísérletezem velük, az biztos. Akik kedvelik a mandula őrlemény ízét, azoknak bátran ajánlom, de nekem ez már kicsit sok volt.
A másik édesség, amiről szót ejtenék a híres-neves török csemege. Még anno a Narnia Krónikái első részében láttam ilyen finomságot, és ott annyira gusztusosan nézett ki, hogy évekig ácsongóztam utána.
Porcukorral bevont, sűrű lekvárszerű édességnek tűnt, ami félúton van a zselé felé, de még pont annyira puha, hogy ne kelljen kérődzeni rajta. Hát a szívem ismét ketté repedt, mert fogalmam nem volt arról, mikor lesz nekem lehetőségem kipróbálni ezt a nyalánkságot. Aztán a munkahelyemen egyszer csak ott volt az öltözőben egy doboz török csemege. A kolléganőm hozta külföldről, és megkínált belőle minket. Olyan izgatott lettem, mint a csuda, egyből rohantam hozzá megkérdezni, hogy szabad-e vennem egy kóstolót. Amint én is meg lettem kínálva azonnal lecsaptam egy szép, élénk piros darabra (mert hogy különféle színekben volt), ugyanis ehhez hasonlót láttam a filmben is.
Fura volt kézbe venni, nagyon kemény és tömör volt, de úgy voltam vele, hogy ha majd beleharapok, biztos finom lágy lesz és nyúlós, amilyennek elképzeltem. Beleharaptam, és hatalmas csalódás ért. Az egész borzasztóan kemény, rágós, mintha megdermedt ragasztót csócsáltam volna (amit ugyan nem próbáltam, de ilyennek képzelem). Az íze nem bogyós gyümölcsökre emlékeztetett, hanem rosszul felhígított málnaszörpre, amibe túl sok víz került. A gyümölcs ízét egyáltalán nem lehetett érezni, viszont a cukrot annál inkább. Tömény cukoríze volt, és semmi más. Hatalmasat csalódtam. Hol volt a Narniában látott lágy, ruganyos édesség, amire úgy vágytam? Persze lehet, hogy csak rosszat fogtam ki, nem tudom, de egyelőre nincs kedvem újra kísérletezni.
Ez a tapasztalat most bőven elvette a kedvemet a kóstolgatástól, de ki tudja, lehet legközelebb jobb ízű török csemegébe botlok.
Nem tudom, hogy másoknak milyen tapasztalatai voltak a fent említett két édességgel kapcsolatban, de nekem mindkettő nagy csalódás volt. Amennyire vártam őket, úgy ábrándultam ki belőlük. Kár, mert két fantasztikusan guszta nyalánkságról van szó, és sajnálom, hogy egyik sem jött be nekem, de hát mindenkinek más az ízlése. A macaron nem tehet arról, hogy ott van benne a mandula, csupán az én személyes ízlésemnek nem felelt meg, de attól még másnak lehet isteni lesz. A török csemegéből pedig lehet, hogy rosszat fogtam ki, de sajnos a rossz élmény egy darabig óva int tőle. Egyelőre maradok a házi süteményeknél.
Fúj de utálom a lukumit! Az a nyúlós íze ami az alsó képeken van. Eredetileg görög édesség (fél görög vagyok) és hát csak megkóstóltam ezt én is. Borzalmas! Van piros belőle az ehető meg már mandula diós darabkával is csinálják...bleee :-D remélem nem olvassa semmilyen rokon ezt a hozzászólásom :-D
VálaszTörlésHát akkor ezek szerint egyet értünk, nagyon borzasztó volt :S Én is direkt pirosat választottam, de csak hígított-vizezett málnaszörp ízt kaptam baromi sok cukorral.
TörlésA török csemege több változatban is létezik, és van, amelyik finom, csak azt nehéz kifogni. :-)
VálaszTörlésHát nekem rögtön elsőre sikerült mellé nyúlnom :S De írtam is, hogy azért nem adom fel, lehet, hogy később (pár év múlva :D) megpróbálkozom vele újra, de egyelőre elment tőle a kedvem.
TörlésSzerintem is belenyúltál egy rosszabb minőségű török csemegébe :/ nem sokszor ettem eddig életem során, de nekem ízlett. A macaron meg... ha nem olvasnék beauty blogokat, amiken úgy istenítik, nem is tudnám, hogy létezik :D ha egyszer lehetőségem lenne rá, biztos megkóstolnám, de nem izgat különösebben.
VálaszTörlésEgyébként az ember hajlamos ilyenkor túlmisztifikálni a dolgot... úgy értem, hogy nekem nagy kattanásom, hogy sárkánygyümölcsöt akarok enni. Régebben volt olyan labellóm, ettem olyan fagyit, meg láttam egy filmben is, és egyszerűen nagyon meg akarom kóstolni. Pedig lehet, hogy egyáltalán nem ízlene, mert köze nincs ahhoz, amit elképzelek, és ilyen szinten sóvárgok utána :)
Hát ez a török csemege olyan volt, hogy 10 percig kérődztem rajta, és nuku íz. Sajnálom, hogy ilyen volt az első tapasztalatom róla, remélem később kifogok olyat, ami olyan finom, mint amit ti mind említetek. A macaron engem is az általam olvasott blogok miatt érdekelt, amúgy nem mozgok olyan körökben, hogy ilyen ínyencségeket ismerjek, de nem vesztesz vele sokat. Mondjuk egyszer jó kipróbálni. A sárkánygyümölcsöt én nem ismerem annyira, de azt hiszem tudom melyikről beszélsz. Néha én is szemezgetek az egzotikus gyümikkel a zöldségesnél, de nem merem megkóstolni őket :D Pedig a cumquat is birizgálja a fantáziámat, meg a karambola is :D
TörlésA macaronban háromszor csalódtam:
VálaszTörlés-amikor megláttam a mandula árát a felhasználandó mennyiséghez viszonyítva.
-utána, amikor megláttam, milyen kevés és/vagy kicsi cucc lett belőle
-amikor rájöttem, hogy nesze neked, fogd meg jól édesség.
Nem rossz, csak kicsi, kevés, és drága, ha úgy vesszük. Nem értem, mi ez a nagy felhajtás körülötte.
Török csemegét talán utoljára a századelőn ettem. Az nem volt rossz, de jó sem. Konkrétan nem emlékszem már rá, de a vágyam sem ébredt fel az újrakóstolásra. :D
Én nem is mertem volna megpróbálkozni a macaron sütésével, a legtöbb oldalon iszonyú nehéznek állították be, én meg nem akartam kudarc élményt, pláne nem egy ilyen drága dolognál. Engem nem győzött meg az ízvilága sem. A török csemegének - a többiek élményeinek hatására - fogok adni egy második esélyt, de az nem most lesz, egyelőre pihentetem a dolgot. Valljuk be, lehet egy süti akármilyen királyi és puccos, a legtöbb embernek akkor is a jó öreg házi sütik a kedvencei :P
TörlésLátom, hogy már tavalyelőtti a bejegyzés de muszáj hozzászólnom. Szerintem pont a legrosszabba nyúltál bele. ugyanis a sugar shop képtelen macaront készíteni. más cukrázdák sem. személyes véleményem szerint Magyarországon ne egyél ilyeneket! macaront első alkalommal párizsban ettem, elképesztő íze volt, gyorsan több ízben is kipróbáltam. zseniális! aztán hazajöttem és majd elhánytam magam a magyartól. azóta akárhányszor járok párizsban mindig hozok haza, hogy a barátaim is tudják milyen az igazi. mert itthon csalódás. kint meg a legutolsó helyen is fantasztikus. tök más az állaga is. a nagy macaronokról nem is beszélve, egytől egyenesen jól tudsz lakni. a török csemegét én kiskoromban ettem 25 évvel ezelőtti időszakban amikor anyukámék jártak ki osztrákokhoz meg a lengyel piacra ahol fém dobozban lehetett kapni ezeket a csemegéket vegyesen. mi egyenesen oda meg vissza voltunk érte. csak aztán a lengyel piacok bezártak és egy idő után feledésbe merül ez az ínycsiklandó csemege. ha még mindig próbálkoznál, akkor én most kaptam hírt egy török család boltjáról a lehel piacon ahol állítólag lehet kapni. :)
VálaszTörlésMinden bizonnyal igazad van, csak hát sajnos ha az embernek van egy nem túl jó tapasztalata, nem szívesen nyit az adott édesség felé. Bár bevallom a macaronok guszta kinézete mindig csábít, csak hát a nem túl jó ízélmény meg visszahúzza a kezemet, mikor vennék :P A mandula erős ízét nem szerettem benne, de ez gondolom alap, hiszen mandulalisztből készül. Így fogalmam sincs mennyire ízlene egy eredeti francia macaron, de ha lesz rá lehetőségem mindenképpen megkóstolom még egyszer :)
TörlésHalihó. Én a macaronhoz nem tudok mit hozzászólni, még nem ettem, de nem is vágyom rá. Viszont legalább idegesít, hogy ennyire odavannak érte, mert "olyan cuki". Hát én lesz*r*m. Ha meglátom a macaront, egyből a plázap*cs*kra asszociálok (már elnézést), úgyhogy szerencsétlen sütemény nálam így járt.
VálaszTörlésLokumot (vagy lokmát, ki-hogy nevezi) én eddig 4x kóstoltam. Legelőször egy török étteremben külföldön. Nagyon finom volt, egy kis falat, de remek. A következő kísérlet a házi próbálkozás volt. Nem sikerült és tömény - ráadásul szétfolyós - cukor lett a végeredmény. Harmadik kísérlet a hazai LIDL-ben kapható lokum volt (görög hét alkalmával). Valami borzalom volt. Folyós, egyszerűen csak gejl ízvilág. A negyedik: külföldön török csemegeboltban beszerzett dobozos verzió: isteni!!! A rózsa és a citrom ízű is fantasztikus volt. Itthon tehát a lokumot nagy ívből el, de a külföldi is csak akkor garanciális, ha valóban török kézből kerül ki. :)
Nekem nincs bajom azzal, hogy sokan szeretik a macaront, csak nem tudok mit kezdeni a népszerűségével, mivel nekem nem jött be. Túlságosan mandulás, ráadásul az ízkombók sem voltak jók, amiket kipróbáltam - a virágízek nem nekem valók :D A csokis-maracujás nem volt rossz, de nem ez lesz a kedvencem. A török csemegével még nem tudom, hogy fogok-e próbálkozni, mert azóta nem vonz túlzottan a dolog, de ha esetleg rábukkanok külföldi fajtára lehet adok neki még egy esélyt.
TörlésÉn a Kaposvàri csokifesztiválon ettem macront több ìzben is kipróbàltam, és nekem nagyon ìzlett, nem tudom pontosan hogy kik készítették de nagyon finom volt. A mandula ìzéért én sem rajongok, de annak amit ettem nem volt mandula ìze.
VálaszTörlésHát ahol én ettem (Sugar Shop), ott nem igazán ízlettek a macaronok. Eleve virág ízűeket próbáltunk ki elsőnek, és a mandula túlságosan erősen volt érezhető, de ennek a sütinek ez a lényege. Annak örülök, hogy neked ízlett, de én maradok a jó öreg fekete erdő tortánál :P
TörlésHát a macaronnal egyetértek, a másikat nem kóstoltam... :D Karácsonykor csináltam először, merthogy felénk nem igazán kapni, és én is baromi kíváncsi voltam. Nos, csalódás. Nem kicsit. A habcsókot utálom, nem is tudom, mit vártam. :/ Az egész ment a kukába februárban, mert a kutyának se kellett... mindenki a Lagzi Lajcsit tolta, meg a hatlapost. Szerintem is csuda szép, de túl van hájpolva az tuti.
VálaszTörlésKészítettél macaront? Állítólag nem egyszerű, figyelni kell a hőfokokat, meg ilyesmit, szóval úgy tudom elég macerás. Én neki se állnék, de emelem kalapom, hogy te kipróbáltad :) És igen, mi is így vagyunk vele, jobbak a megszokott, "egyszerű" sütik, mint az ilyen puccosak :)
TörlésÉn szoktam csinálni itthon török csemegét. Szerintem finom, legalábbis az itthon készített változat, mert dobozosat még nem volt alkalmam kóstolni. Szóval ha puha, és ízletes török csemegét szeretnél kóstolni, szívesen készítek neked is. ;)
VálaszTörlésNem is gondoltam volna, hogy ez egy otthon is elkészíthető édesség, nekem olyan nehéznek tűnik, de le a kalappal, hogy te készítesz ilyet :) Mondjuk van, aki macaront is csinál otthon, de én annak se állnék neki :D Ha esetleg egyszer úgy hozza az élet, szívesen megkóstolom a te török csemegédet, hátha tényleg csak rossz fajtát fogtam ki és a tiéd nagyon jó :)
TörlésEgyszer sütöttem őszibarack sütit és vittem be munkahelyre is kóstolót belőle. Egyik kolléga kérdezte, hogy ez nem macaron-e véletlenül, na, én azóta tudok a macaronról, de az őszibarack süti más, én nagyon szeretem, csak pepecselős elkészíteni. Küllemre van egy kis hasonlóság a kettő között. Macaront azóta sem kóstoltam. :-)
VálaszTörlésIgen, kicsit tényleg hasonlít a kettő, de mégis teljesen különbözőek ízre és állagra is. A barack süti egész jó, mondjuk nem a kedvencem, de esküvők alkalmával szívesen csipegetek belőle :)
Törlés