2013. augusztus 11., vasárnap

Egy kis angol tradíció - High tea

Ha már úgy is belemerültem a britek világába, muszáj szót említenem egy olyan eseményről, ami mindig is piszkálta a fantáziámat, és mindig is ki akartam próbálni. Nagyon kedvelem az előkelő, ízléses dolgokat, amik ötvözik a könnyed szórakozást az eleganciával, és erre tökéletes példa az angol "high tea".


Biztos sokan hallottatok már róla, manapság nagyon felkapott dolog lett. A high tea a hagyományos angol teázás és uzsonnázás ceremóniája, és meglepő módon közel sem tekint vissza olyan nagy múltra, mint gondolnánk. Egy brit hercegnő találta ki, aki sokallta a korai ebéd és a késői vacsora közti időt, ezért kitalálta a kellemes délutáni teázást, ahol a frissítő ital mellé gusztusos szendvicseket és süteményeket is felszolgáltak. Ez a szokás eredetileg a brit felső osztály szórakozása volt, ahol a kulináris élvezetek mellett remekül lehetett társasági életet is élni. Persze a múlt század embere még kényelmes életet élt, ahol a kisasszonyoknak más dolga sem volt, mint partikat tartani, ráérősen teázgatni, beszélgetni és ismerkedni. A modern kor embere ezt nem nagyon engedheti meg magának, mégis azt gondolom, hogy néha napján, ha beiktatunk az életünkbe egy ehhez hasonló programot, az nagyon jó hatással lehet a testi-lelki feltöltődésünkre. Elvégre a nagy rohanásban néha tudni kell kicsit lazítani és élvezni az életet, a finom ízeket és a jó társaságot.

Bevallom, én szó szerint szerelmese vagyok ennek a szokásnak. Sajnos maguk a britek is ritkán élnek vele, de mikor a high tea iránti szenvedélyüknek hódolnak, akkor igazán megadják a módját. Felemelő érzés nézegetni a képeket erről, ugyanakkor én nagyon kedvelem a hétköznapibb verzióját is, amit bárki meg tud valósítani. Mert bizony a high tea-nek nagyon komoly etikettje van, és ha éppen nincs türelmünk a szabályokkal bíbelődni, akkor összedobhatunk egy high tea inspirálta teadélutánt, ami kicsit kötetlenebb és lazább, ugyanakkor meg van benne az az exkluzivitás, amit az emberek annyira kedvelnek benne. Régi vágyam, hogy egyszer tartsak egy ilyen teadélutánt, de ezt egy kertben tudnám a leginkább elképzelni, márpedig a mi harmadik emeleti panellakásunk nem épp a legideálisabb helyszín egy ilyen eseményhez. Egyelőre még dédelgetem magamban ezt az álmot, s közben tovább ámulok-bámulok az angolok precizitásán és stílusérzékén. Egyébként ezen ceremónia hatására kedveltem meg a teát tejjel fogyasztva. Olyan családban nőttem fel, ahol a tea egy kancsóba dobott filtert jelent forró vízzel nyakon öntve, mézzel vagy cukorral, sok citrommal, és mikor meghallottam, hogy egyesek tejjel, sőt, lekvárral fogyasztják a teájukat, felfordult a gyomrom.


El nem tudtam képzelni, hogy én ilyesmiket öntsek a teámba, hiszen bennem a fanyar, frissítő citrom íz élt, amit nem lehetett összeegyeztetni ezzel a tejes borzalommal. Aztán egy nap csak rászántam magam és kipróbáltam milyen egy klasszikus fekete teába tejet önteni, és mondhatom lenyűgözött az íze! Volt benne valami különleges, arisztokratikus, amitől az egész tea karaktere megváltozott. Eleinte azért öntöttek az emberek tejet a teájukba, mert az kimutatta a mérgeket, később pedig azért is volt praktikus, mert a lágy íz mellett kissé lehűtötte a teát. Persze eleinte fogalmam sem volt, hogy kell angol módra teázni. Túl sokáig hagytam a teafüvet a kannában, amitől kissé keserű lett, aztán jó ideig tejszínnel ittam a fekete teát, ami főbenjáró bűnnek számít, mivel a tejszín túl nehéz és elnyomja a tea ízét. Hiába, nem vagyok angol arisztokrata, fogalmam sem volt hogy kell ezt csinálni, de azóta nagyon sokat olvastam utána és rengeteg videót néztem a témában.


Ezen közben megkönnyebbülve tapasztaltam, hogy tényleg vannak társaságok, akik kicsit lazábban valósítják meg a teadélutánt, és inkább a jó hangulatra helyezik a hangsúlyt, sem pedig a protokollra. Egy ilyet én magam is nagyon szívesen szerveznék, csak hát nincs hol. Pedig nyár végén, vagy ősz elején olyan kellemes lenne összeülni a barátokkal és teázgatni, beszélgetni, megkóstolni mások sütemény-csodáit :) Bár ki tudja, lehet, hogy még megálmodom ezt is :P Minden esetre nagyon jó kis programnak tartom ezt a fajta uzsonnázást. A tea mellett nagy szerepet kapnak az uzsonna-falatok is, de tényleg csak apró harapni valókról van szó, amik csak annyira telítik el az embert, hogy kibírja vacsoráig.


Eredetileg a klasszikus háromszög alakú uborkás szendvicset fogyasztották régen, de manapság már mindenféle pikáns szendvicskrémet is készítenek, hogy feldobják velük az étkezést. A legnagyobb választék mégis csak a sütemények terén van, ahol aztán csak a fantázia szabhat határt - ja, és az etikett :D Mert hogy egy angol stílusú teapartin nem lehet akármilyen édességet felszolgálni. Csakis olyanok jöhetnek szóba, amiket könnyű fogyasztani és kis tányérról kézzel ehetők, így a krémes tortacsodák eleve ki vannak lőve.


Ez a szokás onnan jött, hogy az angol kisasszonyok nem szerették összekoszolni a kezüket, sőt, a kesztyűjüket se nagyon vették le, így olyan süteményeket kellett felszolgálni számukra, amiket bátran ehettek kézzel és közben nem lettek nyakig maszatosak. A muffinok, pogácsák, piskóták és kekszek mind tökéletesen megfelelnek erre a célra, de a legautentikusabb sütemény teázásnál a scone.


Ez egy édes zsemle, amit lekvárral és tejszínhabbal töltenek meg (nem a bolti fújós, agyon cukrozott verzióra gondolok), én hamarosan el szeretném készíteni, mert nagyon kíváncsi vagyok az ízére. Nos, azt hiszem elmondható, hogy az angol high tea nagyon szép hagyomány, ugyanakkor kissé körülményes is. Ennek ellenére én remek kikapcsolódásnak tartom, igazi társasági program, ahol az ember jó hangulatban cseverészhet a barátaival, közben pedig finom teát és ízletes ételeket kóstolhat meg. Sok teaházban megfordultam már, de ezt a fajta hangulatot egyik sem adta vissza. A pestiek leginkább keleti hangulatúak, amik persze szintén jók, főleg ha spirituális feltöltődésre is vágyunk a finom ízek mellett, de ha az ember egy kicsit más élményre vágyik, akkor megszervezheti a saját, angol stílusú teapartiját :)

6 megjegyzés:

  1. Én adok hozzá kertet,mert az van,nem is kicsi nekünk :D Szóval ketten összehozunk egyet,mert én is szerelmese vagyok a brit dolgoknak. (:

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszenek a képek. Még egy ok hogy együnk :D tetszik ez a hagyomány :) Amúgy régebben sok angol teát kaptam barátnőmtől - Angilában lakik- és sokkal de sokkal jobbak a teáik, pedig nem a legdrágábbat hozta. Én is benne lennék egy tea délutánba :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is imádom ezt a hagyományt, annyira szép :) Jó minőségű teákat én az Ázsia bt.ből szoktam venni, ott mindenféle nemzet teája van és nagyon jók. Az áraik persze borsosak, de megéri.

      Törlés
  3. Lányok, akit érdekel angol tea, merthogy én is azt szeretem, az innen megrendelheti:
    http://www.britishshop.hu/

    A hónap első hétfőjén sokszor ingyenes a szállítás is :-)

    VálaszTörlés