2011. április 25., hétfő

Ezúttal egy könyves kvíz

Kedvenc

… író?
J.R.R.Tolkien
J.K.Rowling
Nora Roberts
Elisabetta Gnone
Jane Austen
Vavyan Fable

… szereplő?
Vanília Periwinkle (Fairy Oak)
Lilia (Álomhajsza)
Anastasia (Tündérvarázs)
Lestat (bármelyik Anne Rice könyv)
A legtöbb Harry Potter szereplő (kivéve Umbridge és Lockhart)
Alberta, a platinaszőke aranyhörcsög (Milla és Sugar)… jelenet?
Azt hiszem nem volt még meghatóbb jelenet számomra annál, amit Fairy Ok gyerekei tettek a Kapitány temetésekor. Nagyon sírtam rajta. Rengeteg megindító jelenttel találkoztam már könyvekben, de az a fajta néma tisztelet, mellyel a vén Talbooth-ot búcsúztatták szebb volt bármi másnál. Mivel a Kapitány igazi tengerész volt, magasba tartott evezők sorfalával köszöntek el tőle a gyerekek, ami alatt végig vitték a koporsóját.

… téma?
Fantasy - mert imádom a fantázia korlátlan világát
Romantika - mert kell, hogy elolvadjon a szívem
Mese - mert tündérekkel szép az élet


… kiadó?
Könyvmolyképző, Pongrácz, Animus, Alexandra

… könyvborító?
Ezen nem igazán gondolkodtam még.. nem hinném, hogy tudnék választani

… könyváruház?
Libri, Alexandra

Hogyan rendezitek a könyveiteket?
Szeretném azt írni, hogy szép sorban vannak a könyveim, de őszintén szólva annyira sok van, hogy már annak is örülök, ha valahogy be tudom őket zsúfolni a szekrényembe. Amúgy azért a sorozatokat igyekszem egymás mellé tenni, ezen belül pedig ahogy éppen találok helyet. De ha egyszer lesz néhány szép könyvespolcom, esetleg még egy szekrényem, akkor biztos nagy gondot fogok arra fordítani, hogy tökéletes rendben legyenek. Addig meg azzal küzdök, hogy ne robbanjon fel a szekrényem a túltöltéstől :D

Van róla nyilvántartás? Ha van, milyen?
Molyon igyekszem feljegyezni őket, de szeretném majd rászánni magam arra is, hogy számítógépen is rendszerezzem, illetve nyilvántartsam őket.

Kinek a bőrébe szeretnétek belebújni egy történet erejéig?
Most konkrét szereplőt nem tudok írni, de szívesen lennék bármilyen Roxfortos diák - nagyon jó lehet egy varázslóiskolában tanulni :) De ha jobban belegondolok, szívesen belebújnék Vanília Periwinkle, vagy Lilia bőrébe - utóbbinál nagyon élvezném a különböző álomvilágok közti utazást.


Melyik az az esemény (természetesen könyvbeli), amit szívesen átélnétek igazából is?
"És boldogan éltek, míg meg nem haltak" :)

Van ötlet, hogy különböző könyvek szereplőit hogyan lehetne párosítani?
Ne kutyulgassuk őket, mindegyiknek megírták a maga párját, maradjanak is úgy.

Lakatlan szigetre egyetlen író könyveit vihetnétek magatokkal. Ki lenne az?
J.K.Rowling - a Harry Potter számomra megunhatatlan, bár azért Elisabetta Gnone Fairy Oak-jait is becsempészném melléjük - nem tudok dönteni a kettő között.

Tudom, hogy mindenki olvas mindenhol, de mi a legideálisabb körülmény, ahogyan igazán szerettek olvasni?
Valószínűleg a legtöbb ember számára borzasztóan kényelmetlen, de én a HÉVen szeretek a leginkább olvasni.

Mi volt az a könyv, ami témájában nagyon távol állt tőletek, mégis elolvastátok? Kellemes vagy kellemetlen szájízzel tettétek le?
Azt hiszem ilyen volt Müller Péter Szeretetkönyve. Nem is a téma állt távol tőlem, hanem maga az író és a stílus. Alapból nem kedvelem a mai spirituális irodalmat, mert túlságosan szájbarágósnak tartom, bár a tartalom attól még lehet jó, csak én nem szeretem, ha egy témát 500 oldalon keresztül boncolgatunk, csak mondatonként megvariáljuk azt, amit egyszer már leírtunk. Unalmas és vontatott lesz számomra, pláne mert első alkalommal is meg tudtam érteni. Ettől függetlenül végül nagyon élveztem a Szeretetkönyvet, nagyon jó könyvnek tartom, bár Müller úr terjengős stílusával szerintem sosem fogok megbarátkozni. Ha pár száz oldallal kevesebbet és lényegre törőbben írna, akkor azt hiszem nagyon kedvelném. Ja, meg elhagyhatná azt a jó szokását, hogy teljesen tudatlannak nézi az olvasóit, mert egy idő után eléggé bosszantó, ha folyton azzal találja szembe magát az ember, hogy "Tudom, te ezt még nem érted", vagy "Akkor lassítsunk, hogy minden világos legyen". Elég bosszantó, ha hülyének néznek. De ettől a mondanivaló nagyon is hasznos és elgondolkodtató.

Össze szoktátok számolni, hogy évente átlagosan mennyit költötök könyvekre? (nem ajándék, nem könyvtári, nem kölcsön, hanem amiért konkrétan fizettetek.)
Amiről nem tudok, az nem is fáj :D Bele sem merek gondolni, mennyit költöttem az utóbbi időben könyvekre... épp itt lesz az ideje, hogy kicsit lelakatoljam a pénztárcámat... egek, hányszor mondtam már ezt :D

Melyik az a réges régen olvasott könyv, amire még most, sok év után is emlékeztek?
L.M.Montgomery - Anne otthonra talál. Imádtam azt a könyvet kislányként, és imádom még most is - tervezem, hogy mikor végzek az összes új könyvemmel, azt is újra olvasom, aztán beszerzem hozzá a folytatásait, mert sajnos csak ez az első kötet van meg. De azt hiszem senki nem vitatja, hogy egy igazi romantikus léleknek a könyvtárából nem hiányozhat Anne története.

Honnan kaptok ötletet a könyvekhez leginkább?
A molyon szoktam nézelődni, illetve barátoktól is kapok nagyon jó ajánlásokat, meg mostanában egyre több könyves blogot olvasok, ahol szintén jó pár kellemes olvasmánnyal találkoztam.

Mióta blogoltok, és blogot olvastok, változott az ízlésetek könyvek terén? Ha igen, mennyiben?
Nos, továbbra is imádom a fantasyket, meséket, romantikus könyveket, de amióta én is blogolok és más blogokon nézelődök, egyre jobban megélénkült az érdeklődésem az ifjúsági irodalom felé. Régen is nagyon szerettem a tizenévesek olvasmányait, mert lelkileg közel állnak hozzám, de az utóbbi időben ez még jobban előjött. Kezdődött ez szerintem azzal, hogy anyum kolléganőjétől kölcsön kaptam a Fairy Oak-ot meg a Milla és Sugar sorozat első két kötetét. Eleinte féltem attól, hogy túlságosan "felnőtt" leszek hozzájuk, de rá kellett jönnöm, hogy nagyon is élvezem őket, és pontosan a gyermeki, ártatlan humorukért és stílusukért. Persze nem minden fiataloknak szóló könyv tetszik (példákat nem említenék), de akad köztük nagyon jó olvasmány is. Könyvesboltokban az első utam mindig oda vezet.

Udvariatlanság vendégségben is olvasni?
Egyértelműen. Ha csak egy délutánról van szó, akkor igazán ki lehet bírni, hogy addig ne olvassunk. Lehet bármilyen érdekes egy könyv, mikor vendégségbe megyünk, akkor az ottani emberek társaságát kell élvezni, nem egy könyvét.

Melyik könyvet filmesítenétek meg, és kik játszanák a főbb szerepeket?
Nagyon sok könyv van, amit szívesen látnék a filmvásznon, és van úgy, hogy a szereplőiken is elgondolkozom. Leginkább Salvatore Drizztről szóló történetei azok, amik érdekelnének, de fogalmam sincs, hogy ki játszhatná Drizztet (ő egy sötételf sötét bőrrel és fehér hajjal). A Hellboyban is látható Nuada herceg egész jónak bizonyulna, hiszen ott is tündét alakított fehér hajjal, és szerintem sötét bőrrel is jól nézne ki, csak hát ugye ő már nem fiatal, Drizzt meg igen. Aztán ki tudja, lehet mégis megállná a helyét. Aztán a Fairy Oak-ot nagyon szívesen megnézném moziban (lehet, hogy kicsit sokat emlegetem ezt a mesét? :P), és el is gondolkodtam már, hogy ki játszhatná a főbb szerepeket.


Shirley Poppy - Bella Thorne

Scarlet Pimpernel - Camilla vagy Rebecca Rosso

Tomelilla - Meryl Streep

Abigail Breslin - Vanília Periwinkle

Adair Tishler - Pervinka Periwinkle
(igen, tudom, hogy a főszereplő lányok ikrek, de sajnos sehol nem találtam olyan gyerekszínészeket, akik ikrek is lettek volna, és hasonlítottak volna Vaníliára és Pervinkára, így két különböző, mégis egymásra hasonlító lányra osztottam a szerepet)


Flox Pollimon - Georgie Henley


Grisam Burdock - Sean Keenan


Feli - Saoirse Ronan

A szereplőkhöz szoktátok élő személyek arcát párosítani?
Nem igazán. Olvasás közben nincs előttem konkrét arc egy-egy karakternél, inkább utólag szoktam gondolkodni, hogy kihez is hasonlítanám az illetőt.

Melyik könyvet írnátok át?
A Harry Potter hetedik kötetét. Nagyon össze lett kapkodva, és igazából nekem csalódás volt. Jó lett volna, ha nyilvánosan is kiderül, hogy Piton tényleg a jó oldalon állt, és az is, ha bizonyos szereplők nem haltak volna meg. Speciel Fred Weasley és Hedvig haláláért örökké utálni fogom az írónőt. Most komolyan, hogy lehetett olyan szívtelen, hogy szétválasztotta az örök párost, a Weasley ikreket, és hogy megölte Harry állandó társát, aki kicsi korától kezdve vele volt? Hát szóval pfuj...

Mennyire befolyásol benneteket mások negatív kritikája?
Nem befolyásol egyáltalán. Mindenkinek más az ízlése, más igényei vannak, mást vár egy történettől, olyan könyvet meg nem lehet írni, ami mindenkinek egyöntetűen tetszik. Én is vettem már meg úgy könyvet, hogy máshol mindenki lehúzta, én viszont imádtam, de volt ez már fordítva is.

11 megjegyzés:

 1. Nah, ez nagyon jó kis bejegyzés lett, érdekeseket írtál :) Én is elgondolkoztam a kérdéseken :)

  VálaszTörlés
 2. Örülök, hogy tetszett :) Akár te is kitölthetnéd, kíváncsi lennék a te válaszaidra is.

  VálaszTörlés
 3. Huh, rendben, de ahhoz nagyon el kell nekem is merengenem a dolgokon :D Majd a héten nekiesem :)
  Amúgy honnan szedsz ilyen tökjó kvízeket?:)

  VálaszTörlés
 4. Shirley Poppy valóban hasonlít Bellára. :-) ő a kedvenc szereplőm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is nagyon szerettem a karakterét ^^

   Törlés
 5. Képzeld én animátor rendezőnek készülök (remélem sikerül felvételt nyernem az egyetemre) és a legfontosabb napirendi pontom a Fairy Oak megfilmesítése (inkább animációja, élőszereplősként még nem tudnám elképzelni ^^ ).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez nagyon izgalmasan hangzik! Kíváncsi lennék milyen lenne ez a történet animációs meseként :)

   Törlés
 6. Nem értek egyet a Harry Potter befejezéséről. Szerintem pont jó, hogy Hedvig és Fred meghaltak. Sőt, még így is túl rövidnek tartom a halállistát. Ez egy háború, ahol emberek halnak meg, nem egy kerti piknik. Én megöltem volna a két jó barátnőt, Lavendert és Parvatit is, ahogy a filmben is történt. De ez csak az én véleményem.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bevallom, azóta megbékéltem a végével. Anno mikor ezt a tesztet kitöltöttem még nehezen fogadtam el a sok halál esetet, de most már értem, hogy bizonyos veszteségeknek meg kellett történniük. Ha a fenti szereplők helyett mások haltak volna meg, azokon is ki lettem volna akadva. Nehezen engedek el embereket, még ha csak kitalált karakterek is :) Mondjuk Fred halála akkor is nagyon nagy tőrdöfés volt számomra :(

   Törlés
 7. Nem értek egyet veled a harry potter végéről. Egy háborúról szól (a mágikus háború is háború) ahol emberek halnak meg. Így is rövidnek tartom a halállistát. Én kinyírtam volna még jópár szereplőt, pl. a két jó barátnőt, Lavendert és Parvatit.
  Elcsépeltnek tartom az olyan tökéletes Happy End befejezéseket mint amilyen a Fairy Oak vége is. (Egyébként az egyik kedvenc könyvem) De ez csak egy személyes, szubjectív vélemény.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Gyanítom véletlenül kétszer írtál kommentet, de sebaj :) Fent leírtam a mostani álláspontomat, habár azt hiszem koránt sem baj az, ha nem vagyunk egy véleményen. Én nem szeretem a túl sok veszteséget, a megszokott brigádokhoz ragaszkodni szoktam. Ha filmekben halnak meg kedvelt szereplőim, ugyanígy pampogok, míg mások elégedettek. A happy end meg lehet, hogy elcsépelt, de az én lelkemet mégis ez tölti el a legnagyobb örömmel - még akkor is, hogy tudom, a valóságban ez ritka dolog. De pont ezért olvasok ilyen mesés történeteket :)

   Törlés