2014. március 23., vasárnap

Törődj magaddal!

Régóta érlelődött bennem ez a bejegyzés, és most úgy érzem itt az ideje megírni.
Szoktátok figyelni az embereket, miközben jártok-keltek a nagyvilágban? Én szoktam. Főleg a nőket, mert nagyon érdekes megnyilvánulásokat látok rajtuk akár külső tekintetében, akár belső diszharmónia okozta kivetülésben. Utazok reggelente és azt látom, hogy mi, nők valahogy elfelejtünk odafigyelni saját magunkra. Persze van ellenpélda is, hiszen akad, aki teljesen kiegyensúlyozott képet mutat magáról, de az esetek túlnyomó többségében azt látom, hogy a nők (korosztálytól függetlenül) elfelejtenek törődni magukkal. Hányszor hallhatjuk azt barátnőinktől, kolléganőinktől, nőrokonainktól, édesanyánktól, hogy nincs ideje magára, mert ott a háztartás, a gyerekek, a munka, a tanulás, stb. Egyszerűen annyira bedarál minket a hétköznapok mókuskereke, hogy a végén tényleg elfelejtünk magunkkal foglalkozni, pedig szerintem ez nagyon fontos dolog. Mivel sok teher nehezedik ránk hajlamosak vagyunk belefásulni teendőinkbe, elvégezzük a rutinszerű feladatainkat, ami után már csak félhullaként dőlünk el az ágyon, esetleg a még hatékonyabb működés érdekében magunkba döntünk öt liter kávét, hogy még azt az utolsó oldalt le tudjuk írni a házi dolgozatunkba, stb. Saját magukra egyszerűen nem marad idejük, vagy energiájuk, és ez engem borzasztóan elszomorít. Nem azt mondom, hogy minden nőnek úgy kell elhagynia a lakását, mintha bálba menne, de egy pici kis magunkra fordított idő csodát tud művelni az egész lényünkkel és az aznapi hangulatunkkal is. Nehéz dolog a mai világban önmagunkat előtérbe helyezni, mikor annyi minden más van, amivel foglalkozni kéne, de nem szabad elfeledkeznünk önmagunkról sem, hiszen nem biológiai gépezetek vagyunk, akik monoton módon teszik a dolgukat, hanem érző lények, akiknek szüksége van arra, hogy a családjukon és munkájukon kívül saját magukra is fordítsanak időt. Én úgy gondolom, hogy csak azért, mert mi is dolgozunk, háztartást vezetünk, gyermeket nevelünk és társasági életet élünk még nem kell háttérbe szorulnunk, mert mi is megérdemeljük azt, hogy néha csakis magunkkal foglalkozzunk. Fel kell töltődnünk, ki kell pihennünk a fáradalmainkat, és nagyon nagy szükségünk van arra, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ez egyébként oda-vissza működik, a két dolog kapcsolatban van egymással, hiszen ha kívül-belül jól érezzük magunkat, akkor hatékonyabbak vagyunk az élet minden területén. Ezzel szemben sajnos a legtöbb nő csak tapossa a hétköznapokat és közben elfelejt törődni magával. Most néhány apró ötletet és gondolatot hoztam, amiket egyszerű megvalósítani, és remélem, hogy az elolvasásuk után bennetek is felébred a késztetés arra, hogy egy kis ideig TI álljatok az első helyen :)

1. Áztasd magad a kádban!


Esténként csak egy gyors zuhanyra van időd, ami megtisztít ugyan, de nem frissít fel? Legyen egy nap, egy este, amikor már minden teendőddel kész vagy, és merülj el az illatos habokban! Minden nőnek szüksége van egy kis pihentető áztatásra, amikor behunyt szemmel élvezhetjük a forró víz és a pompás illatú habfürdő jótékony hatását. Hagyd, hogy a fáradt tagjaid ellazuljanak, hagyd, hogy a kellemes aromák megnyugtassák az egész napos pörgéstől felzaklatott idegeidet! Akár egy kis zenét is vihetsz be magaddal, hogy még jobban el tudj lazulni, gyújthatsz pár gyertyát, hogy a kellemes félhomályban élvezhesd a megérdemelt pihenésed.

2. Fesd ki a körmeidet!



A sok házimunka, mosogatás mellett nem látod értelmét a körmeid kilakkozásának? Felejtsd el! Igenis dolgod végeztével vedd elő a körömlakkjaidat és pepecselj el velük egy fél órát! Saját magamon tapasztalom, hogy amióta gyakrabban és változatosabban festem a körmeimet, sokkal jobban érzem magam lelkileg. Feldobja a hangulatomat, ha a szépen kifestett körmeimre pillanthatok, igényesebbnek érzem magam tőle, sőt, odáig is eljutottam, hogy ha nem tudom bizonyos időközönként kipingálni a körmeimet, rosszabbul érzem magam. Egy szép lakkozástól igényesnek, ápoltnak érezzük magunkat, és persze ízig-vérig nőnek :)


3. Egyél sütit, ha megkívánod!



Próbálsz vigyázni az alakodra, vagy le szeretnél fogyni, ezért megvonod magadtól a régi finom falatokat? Néha belefér! Aki fogyókúrázik, vagy életmódot vált, annál is elfogadható, ha egyszer-kétszer bűnözik egy kicsit, de az akkor tudatos döntés legyen, ne pedig sutyiban elfogyasztott csokikocka, mert attól csak bűntudatot támad. Ha elmész a kedvenc pékséged előtt és érzed, hogy úgy megkívántad a kedvenc süteményedet menj be, vedd meg magadnak. Attól az egy sütitől nem fogsz tíz kilót hízni, viszont így csillapíthatod a sóvárgásodat és nem az lesz, hogy később nagyobb erővel tör rád a sóvárgás és aztán kifosztod a hűtőt. Egyetlen pici engedékenység után máris sokkal jobban érzed magad, utána pedig visszatérhetsz a megszokott életmódodhoz.

4. Viselj csinos, szép ruhát!



Úgy vagy vele, hogy minek csinosan felöltözni, úgy is csak munkába/suliba mész, oda meg bármi jó? Pedig nagyon sokat számít! Nem azt mondom, hogy a legszebb báli ruhádat húzd magadra, de szánj időt arra, hogy előző este kikészítsd magadnak a másnapi ruháidat. 10 perc is elég ahhoz, hogy összeválogass magadnak egy szép szettet, amibe másnap reggel már csak bele kell bújnod, és általa egész nap igényesnek érezheted magad. Néha persze jó a laza öltözet, de azért legyenek napok, amikor nem csak magadra kapsz valamit, ami a kezed ügyébe kerül, hanem szépen megtervezed, hogy mit fogsz felvenni. Figyelj a színekre, anyagokra, vedd fel a régóta mellőzött blúzodat, vagy a régi kedvenc szoknyádat, amikben igazán nőiesnek érezheted magad.

5. Figyelj a hajadra!



Általában csak kiengedve hordod a hajad, vagy a rosszabb napokon összefogod? Néha dobd fel egy kicsit! Hajmosásnál szépen be lehet szárítani, amitől máris lesz egy kis tartása. Néha behullámosíthatod, ha van rá időd, feldobhatod egy ügyes választékkal, esetleg valami szolid hajba valóval. Ha elég hosszú hozzá a hajad, akkor egy szép fonatot is készíthetsz magadnak, esetleg kontyot, ha szereted. Ne hagyjuk ápolatlanul, koszosan, gubancosan, és ne elégedjünk meg azzal, hogy ha meg van mosva az önmagában is elég. Apró dolgokkal nagy változásokat el lehet érni, és csak pár plusz percet vesz igénybe. Nagyon ötletes házi praktikák vannak, amikkel szép hullámokat, vagy egyenes fürtöket érhetünk el, de nagyon sok videót is lehet találni az interneten különféle egyszerű, gyorsan elkészíthető frizurákról, amikkel bárki elboldogul.

6. Sminkeld ki magad!



Reggelente csak arra van időd/erőd, hogy magadba döntsd a kávédat, felöltözz és máris indulj? Szánj pár percet arra, hogy kifesd magad! Nem kell nagy dolgokra gondolni, hiszen a szolid, hétköznapi sminknek pont az a lényege, hogy gyorsan elkészíthető legyen és természetes, de erről ne mondjunk le, mert nagyon sokat javít a közérzetünkön. Ha csak 10 perccel kelsz korábban, mint szoktál, már van időd arra, hogy egy gyors sminket elkészíts magadnak - egy kis színezett hidratáló, természetes szemhéjpúder, spirál, pici rúzs és esetleg egy kis arcpír, és máris üdébbnek nézel kite pedig sokkal jobban érzed majd magad a bőrödben. Akár ki is alakíthatsz egy mindennapos sminkrutint, ha ez a kényelmes számodra és nincs kedved minden nap más színnel vacakolni, de akár kísérletezgethetsz is.

7. Vegyél magadnak pár apróságot!



Nagyon megtetszett egy termék, de nem tervezted a megvásárlását? Néha megengedheted magadnak! Mi nők köztudottan szeretjük magunkat meglepni pár aprósággal, és maga a vásárlás folyamata is boldogságot okoz nekünk. Ám hogy elkerüld a bankszámlád lenullázását és hogy ne érezz késztetést egy bolt kifosztására, minden hónapban engedj meg magadnak pár csekélységet. Ha megtetszik egy sminktermék, akkor vedd meg, de ne csábulj el még többre! Ha egyetlen dolgot megveszel jobban fogod érezni magad, kis ajándékként kezeled, de ez akkor és ott legyen egy tudatos döntés - igen, most belefér egy dolog, de ezzel be is fejezted a vásárlást és nem esel túlzásba. Kaptál magadtól egy kis ajándékot, ami jó érzést okozott neked, de ennyi legyen is elég. Én amondó vagyok, hogy inkább megengedem magamnak egy hónapban egyszer, hogy elcsábuljak valamire, mint hogy napokig sóvárogjak utána rossz szívvel, aztán pedig rám tör az a bizonyos vásárlási láz. 


8. Legyen minden nap pár órád csak magadra!



Sok a ház körüli teendőd, otthoni munkád, a társasági életeddel is próbálsz foglalkozni, s mikor mindenhol helyt álltál magadra már nincs időd? Ne te állj az utolsó helyen! Minden nap legyen legalább 1-2 óra, amikor csak magaddal foglalkozhatsz, csak a saját szórakozásod és pihenésed legyen a cél. Ne felejtsd el, hogy azt a sok feladatot, amit el kell látnod csak akkor tudod maradéktalanul elvégezni, ha te magad is rendben vagy, ehhez pedig szükséged van arra, hogy egy kis ideig csak magaddal foglalkozz. Csinálj olyasmit, ami örömet okoz, kapcsolódj ki, sétálj egy nagyot, vagy bármit, ami jól esik és pihentet! Nem szabad önmagunkat csakis mások szolgálatába állítani, hiszen magunkkal is törődnünk kell. Ha nem kapod meg a megfelelő időt és teret arra, hogy önmagaddal foglalkozz idővel frusztrált és ideges leszel, ami kihat majd a mindennapi teljesítményedre. Foglalkozz magaddal, mert megérdemled! Neked is jár 1-2 óra pihenő!

9. Hódolj a hobbidnak!



Van egy könyv, amit már rég óta el akarsz olvasni, de sosem volt rá időd? Esetleg megjelent a fejedben egy kép, amit le szeretnél festeni, de eddig nem volt rá alkalmad? Szakíts rá időt! A hobbijaink gyakorlása nagyon fontos dolog, hiszen lelkileg is feltölt minket és nagyon jó érzést vált ki belőlünk. Teljesen mindegy milyen hobbiról van szó, lehet az akár számítógépes játék, rejtvényfejtés, sétálás, kertészkedés, mindenre kell időt találni, mert ezek a hobbik olyanok a fáradt lélek számára, mint a gyógyír - felderítenek minket a legnehezebb napok után is.

10. Legyen meg a napi átmozgatásod!



Estére érsz haza, sok a házimunka, s mire mindennel készen vagy már nincs erőd nekiállni tornázni? Sebaj, napközben is fitten tudod tartani magad! Ha tömegközlekedéssel utazol, sétálj le egy megállót, vagy amennyi belefér az idődbe. Ha csak pár megállót mész a villamossal ne ülj le, húzódj beljebb és állva utazz. Ha van rá lehetőséged, mozgólépcső helyett rendes lépcsőt használj. Ha csak a második, vagy harmadik emeletre mész, nem kell egyből liftet hívnod, lépcsőzz fel. Ezekkel az apró praktikákkal is edzésben tartod magad még akkor is, ha este már nincs időd aktívabb mozgásra. Ezek ugyan nem dolgoztatnak meg olyan nagyon, de hozzájárulnak ahhoz, hogy ne tunyuljunk teljesen el és fittebbnek érezzük magunkat, plusz az érzés is jobb, hogy úgy érzed, legalább pár aprósággal hozzájárultál ahhoz, hogy kicsit formában tartsd magad.


11. Ne rohanj, vedd észre a körülötted lévő világot!



Észrevetted, hogy a tavasz milyen szép változásokat idézett elő a természetben? Vagy annyira rohantál, hogy morcos arccal battyogtál a dolgodra? Járj nyitott szemmel! Annyi szép és kellemes dolog vesz minket nap mint nap körbe, amik fel tudják dobni a napunkat, csak meg kell őket látni. Ez az évszak tökéletes is erre, hiszen az ébredező természet annyi szépséget tartogat számunkra, de persze minden évszakban meg lehet látni a szépet. Vedd szemügyre az útvonalat, amin közlekedsz, lásd meg a természet csodáit, figyeld az élővilágot, hallgasd reggel a madarak énekét, nézd a tájat, ahogy a távolban felkel a nap és hogy miként változnak a színek! Nem csak a szürke aszfalt van előtted, amin monoton módon trappolsz, hanem rengeteg apró dolog is, amit talán sosem vettél észre. Nyisd ki a szemed és próbáld észrevenni mindazt a szépséget, ami minden nap ott van előtted, csak eddig nem láttad - fel fogja vidítani a lelked :)


12. Néha lustálkodj egy kicsit!



Az egész hetes rohanás után már nincs kedved semmihez? Ez teljesen rendben van! Néha belefér, hogy az ember egy kicsit lustálkodjon - hétvégén aludj tovább, pihengess az ágyadban, nem kell egyből felpattannod sütni-főzni, a világ tud még várni plusz 10 percet. Bújj vissza a puha, meleg ágyadba, húzd a fejedre a takarót és élvezd a semmit tevést! Ugyanez érvényes az esti punnyadásokra is. Van, amikor az ember nem kreatív, tartalmas pihenésre vágyik, hanem amolyan agykikapcsolós vegetálásra. Olyankor elindíthatsz magadnak egy jó filmet, ami előtt csak ücsörögni kell és nézni, miközben nem csinálsz semmit. Vagy akár behuppanhatsz a kedvenc fotelodba, vagy a párnáid közé és élvezheted a kényelmet anélkül, hogy bármi hasznosat akarnál ezzel csinálni. Az agyunknak néha kellenek az ilyen lenullázások, amik kizárhatunk magunk körül mindent és mindenkit, és csak ernyedten élvezhetjük a lustálkodást. Persze ezt is csak mértékkel, hiszen ha túlzásba visszük, akkor áteshetünk a ló túlsó oldalára, de egy pici kis lustizás még senkinek sem ártott :)


13. Aludd ki magad!


Már megint éjfélkor kerültél ágyba és másnap reggel használhatatlannak érzed magad? Feküdj le időben! Most mondhatnánk azt, hogy persze, szép és jó ez a korai alvás, de ki tudja ezt megvalósítani a mai világban? Hát csakis TE! Higgyétek el, hogy az egyik legfontosabb dolog az ember életében az, hogy kipihenje magát. Ha nem sikerül, akkor az egész aznapi munkásságod sokkal nehezebb lesz, nagyobb az esélyed arra, hogy elrontsd dolgokat, figyelmetlen és türelmetlen leszel. Igen, mindenkinek sok tennivalója van munka után otthon, de ha azokat elvégeztük és egy kis időt tudnuk arra is szánni, hogy kiszellőztessük az agyunkat, akkor ezután már csak az a fontos, hogy feküdjünk le időben. Értem én, hogy jól esik órákat netezgetni, blogolni, olvasni, megnézni a kedvenc sorozatod következő, meg azutáni, meg az azt követő részét is, de másnap is fel kell kelned és csak a saját helyzetedet nehezíted azzal, ha nem adsz magadnak elég időt a pihenésre. Az internet nem szalad el, ahogy a kedvenc sorozatod sem, az olvasóid is megvárnak és a barátaidtól kapott levelekre is lehet egy másik nap válaszolni, amikor mondjuk kevesebb a ház körüli teendőd. Mind fizikailag, mind szellemileg nagy szükségünk van az alvásra, ne ezt sajnáljátok magatoktól. Nézzétek meg a macskákat, ők az életük háromnegyedét átalusszák és milyen jól elvannak :D 


14. Ha egyedüllétre vágysz, vonulj el!



Szereted a családod, a barátaid, de néha úgy érzed, hogy szükséged van egy kis egyedüllétre? Tedd meg nyugodtan! Akiknek fontos vagy, azok minden bizonnyal meg fogják érteni, hogy most erre van szükséged ahhoz, hogy jobb paszba kerülj, és nem fognak rád szemrehányó megjegyzéseket tenni. A társasági élet és a szociális aktivitás nagyon fontos dolog, de néha az ember késztetést érez arra, hogy egyedül legyen és megszabaduljon attól a sok plusz energiától, ami a napok során ráragadt. Ilyenkor fogd magad és menj át a szomszéd szobába, olvasgathatsz is akár (én pl. imádom olyankor nézegetni az akváriumunkat, megnyugtat a halacskák látványa), vagy menj el sétálni, túrázni, amit csak akarsz. A lényeg az, hogy ne félj az egyedülléttől, ne félj egyedül maradni a saját gondolataiddal és ne félj megmondani a szeretteidnek, hogy neked most erre van szükséged. Ezzel nem azt mondod, hogy zavarnak téged, vagy nem akarsz velük lenni, csak szükséged van egy kevéske egyedülléttel töltött időre, ami teljesen normális dolog.


15. Mosolyogj!



Mikor reggel belenézel a tükörbe, akkor egy morcos, kócos, unott emberke néz vissza rád? Mosolyogj! Ha minden reggel egy mosollyal indítasz, jobb lesz a közérzeted! Én ezt a kis trükköt régóta használom, ugyanis tényleg fel tudja dobni az ember hangulatát, ha nem fapofával indul el otthonról, ráadásul az arcizmaidat is megtornáztatod egy kicsit. Mosolyogj bele a tükörbe, lásd meg milyen szép az arcod ilyenkor, és a változást szinte azonnal érzékelni fogod. Ezen kívül próbálj az emberek felé is mosolygósabb lenni. Akár a kollégáid segítenek neked, akár a boltban vásárolsz, ha megkoronázod a szituációt egy kis mosollyal, nem csak a saját hangulatodat, de a másikét is feldobhatod. Egy kedves, bizalomittas mosoly rengeteg tud segíteni nem csak rajtad, de másokon is. És mint tudjuk a legszebb dolog, amit egy nő viselhet az a mosolya :)


16. Viselj kiegészítőket!


Reggel már annak is örülsz, ha megtalálod a zoknid párját, nem hogy ékszert vegyél magadra? Pedig érdemes erre is odafigyelni! Ha csak egy csinos fülbevalót viselsz, vagy egy szolid nyakláncot már csinosabbnak érzed magad. Nem kell túlzásba esni, de néhány apró kiegészítő az egész megjelenésünket feldobja, meg a kedvünket is. Nálam a fülbevaló elengedhetetlen mindennapos kellék, de egy visszafogott nyaklánc, vagy egy szép gyűrű is sokat dob az összhatáson. Ezeken kívül viselhetünk még szép sálakat, amik a mostani szeszélyes tavaszi időjárás miatt kapóra is jönnek, de akár a hajunkba is rakhatunk egy szépen díszített hajgumit, hajpántot, stb. Rengeteg lehetőség van, amit kipróbálhatunk, és ezek mind hozzásegítenek minket ahhoz, hogy igényesebbnek és nőiesebbnek érezzük magunkat. Egyetlen pici ékszer már nagyot lendít az ember hangulatán.

17. Próbálj egészségesen étkezni!



Hétközben kényelmesebbnek érzed a gyorséttermi étkezést, vagy ha pékségekben vásárolsz magadnak ennivalót? Próbáld ki az egészséges ételeket! Nem azt mondom, hogy most azonnal válts át paleo étrendre, vagy legyél vegetáriánus, de a Meki helyett választhatsz más alternatívát is. Otthon készíthetsz magadnak finom szendvicseket, amiket telepakolhatsz mindenféle földi jóval (és abban legalább tudod, hogy mi van), és főzhetsz magadnak egészséges ebédet is. Mindenki szereti a gyors éttermek és egyéb étkezdék nyújtotta kínálatot, mert ízesek, szaftosak és gyorsan be lehet őket falni, de a testünk megérdemel annyit, hogy ezeket az étkezéseket megpróbáljuk minimálisra leszorítani. Nem tart semeddig, hogy otthon elkészíts magadnak másnapra egy egyszerű szendvicset, amit úgy variálhatsz, ahogyan te szeretnél. Csinálhatsz saját szendvicskrémet, rakhatsz hozzá finom husit, rengeteg zöldséget és ha e mellé még egy gyümölcsöt is megeszel nem csak degeszre eszed magad, de oda is figyeltél magadra. Ugyanez igaz az ebédre is - próbálj odafigyelni arra, hogy szezonális ételeket fogyassz, kerüld a sok tartósítószert és ízfokozót, és inkább a természetes dolgokat részesítsd előnyben. A vacsorát se hagyd ki, mert az is fontos, de akkor is figyelj oda, hogy mit fogyasztasz és mikor. Figyeljétek meg, hogy ha több szezonális zöldséget és gyümölcsöt esztek, vagy soványabb húsokat és házi ételeket, sokkal energikusabbak lesztek és a szervezetetekkel is jót tettetek.


18. Legyen egy kis izomlázad!



Érezted már milyen jó érzés, mikor az egész tested lángol az izomláztól? Nem? Hát akkor itt az ideje, hogy kipróbáld :) Bármilyen furcsának is hangzik, néha nagyon jó érzés olyan sokat tornázni, táncolni, vagy egyéb módon mozogni, hogy attól pokoli izomlázad legyen másnap. Hogy miért is? Mert ezáltal érzed, hogy mennyi mindent tettél magadért, érzed, hogy tele vagy energiával, felszabadulnak a testedben az endorfinok, amik a boldogságért felelősek, és érezheted, hogy minden porcikád életre kel. Lehet hülyén hangzik, de én olyankor imádom figyelni a testemben lezajló változásokat, mert ettől érzem, hogy ÉLEK. A szívem hevesen ver, szinte kapkodom a levegőt, lüktet mindenem a mozgástól, de ez nagyon jó érzés! Minden tagom életre kel, a vér csak úgy zubog az ereimben, én pedig boldog mosollyal az arcomon nyúlhatok ki a székemben, mert ma is tettem valamit azért, hogy egy kicsit formában tartsam magam. És nem kell nagy dolgokra gondolni, mindenki annyira mozgassa át magát, amennyire bírja és jól esik neki.


19. Menj néha étterembe!


Kétnaponta főzöl otthon, ami sokszor lefáraszt? Néha engedj meg magadnak egy éttermi vacsorát! Pár havonta ha elmész egy kis étterembe nem csak kellemes időtöltés, de egy kis kényeztetés is, hiszen végre valaki téged szolgál ki, nem neked kell a konyhában a forró tűzhely mellett robotolnod, hanem majd valaki más intéz helyetted mindent. Rengeteg hangulatos pizzázó, ázsiai étkezde, házias étterem van, ahová beülhetünk egy jó vacsorára, és ennyi mindenkinek jár. Neked is! Nem kell sűrűn étterembe járni, de pár havonta igazán belefér mindenki életébe, hogy kicsit kimozduljon és valami kellemes helyen elfogyasszon egy finom vacsorát a párjával, barátjával, vagy akivel éppen akarja. Sokan mondanák, hogy de az anyagi helyzetük ezt nem engedi meg, de én úgy gondolom, hogy ha nem túl sűrűn megyünk nem túl drága étterembe, akkor igenis megoldható ez a kis plusz élmény mindenki számára. Mi sem vagyunk gazdagok, mégis megtaláljuk a módját, hogy néha elmenjünk a kedvenc éttermünkbe egy fárasztó nap után és kikapcsolódjunk egy kicsit.

20. Szeretgesd meg a kis kedvencedet!



Van állatkád, de túl fáradtnak érzed magad ahhoz, hogy foglalkozz vele? Ne hanyagold őt el! Az állat társaink egész nap várnak minket haza és még ha nem is játszol velük órák hosszát, egy kis simogatásnak, dögönyözésnek ők is nagyon örülnek. Rengeteg szeretetet kaphatunk az állatkáinktól, nem szabad őket elhanyagolni, mindig fordíts időt arra, hogy legyen pár kedves szavad hozzájuk, vagy hogy tudj velük foglalkozni kicsit. Egyrészt nekik is szükségük van erre, másrészt neked is. Akármilyen állatod is van, mindegyik képes feltölteni minket energiával. A kutyák simogatása köztudottan jótékony hatású, akárcsak a cicák dorombolása, de én az akváriumi halacskáimat is órákig el tudom nézegetni. Sőt, ha a szobanövényeimhez beszélek, már attól jobban érzem magam. A lényeg a kölcsönösség, hiszen ha odafigyeltek egymásra, mindketten megajándékozzátok egymást egy kis boldogsággal. Meglátod, ha elkezded babusgatni az állatodat azon kapod magad, hogy hoppá, eltelt fél óra, és ti még mindig milyen jól elvagytok egymással :)


21. Néha hordj magas sarkút!


Sokat futsz egész nap, ezért a kényelmes lábbeliket részesíted előnyben? Néha cseréld fel a sportcipőt magas sarkúra! Ha tudod, hogy lesz egy napod, amikor nem kell annyira sietned, akkor bátran vegyél fel egy kicsit emeltebb sarkú topánt, amitől sokkal nőiesebbnek érzed majd magad. Én sem hordok mindig magas sarkút, hiszen rendesen megfájdulna tőle a lábam, de egy héten egyszer-kétszer mindig viselek ilyen cipőt, mert jól esik és mert feldobja a közérzetemet. Szaladni ugyan nem tudok benne, de olyankor nem is ez áll szándékomban. Szép kényelmesen sétálok benne, kiélvezem a cipőm sarkának minden koppanását, élvezem, hogy az egész járásom megváltozik, nőiesebb, ringatózóbb lesz, és élvezem, hogy mindezt egy cipővel elérhetem. Utána persze én is visszatérek a kényelmesebb cipőimhez, de az a pár nap, mikor magas sarkút hordok csodát tud tenni a hangulatommal.

22. Próbálj ki valami újat!



Mindig ugyanazokat a dolgokat csinálod és kezdesz már belefásulni? Próbálj ki valami olyasmit, amit azelőtt soha nem tettél! Ismerkedj új lehetőségekkel, próbálj ki új hobbikat! Nézz el egy táncórára, vagy olvass el egy olyan témájú könyvet, amilyet azelőtt soha nem méltattál figyelemre. Hallgass meg másféle zenéket, keress magadnak olyan elfoglaltságot, ami érdekes lehet számodra. Ezekkel felpezsdítheted az életed, kizökkensz a megszokott rutinjaidból és újabb lendületet, motivációt kapsz arra, hogy változatos dolgokban vegyél részt.


23. Élvezz minden elfogyasztott falatot!



Sokszor csak bekapod a pár falat ennivalódat, aztán már mész is tovább? Állj meg egy kicsit és hagyd, hogy legyen időd az étkezésre, így kiélvezve minden falatot! Sokan vannak úgy az étkezésekkel, hogy alig van rá idejük, pedig minden embernek jár fél óra, amikor nyugodtan le tud ülni egy asztalhoz és elfogyaszthatja az ebédjét. Ez neked is jár! Ne csak egy monoton létfentartási rutin legyen az étkezés, ízleld meg a finomságot, amit fogyasztasz, érezd az állagát, az ízét, a zamatát. Ha magadnak készíted az ebéded még inkább fontos ez a dolog, hiszen a saját munkádat ismered el, és egy jól sikerült fogás után joggal lehetsz büszke magadra, hogy milyen finomat alkottál :)


Ezek lettek volna az én kis tanácsaim nektek, remélem hasznosnak fogjátok őket tartani.  Természetesen a tanácsok egy része univerzális, tehát mindenki számára hasznosak lehetnek, de most első sorban a hölgyeket céloztam meg velük, mert náluk látom ezeket a példákat leggyakrabban előfordulni. Bízom benne, hogy elgondolkodtatóak voltak a soraim és talán néhányotok megpróbálja majd egy picit úgy alakítani az életét, hogy abban saját magának is legyen megfelelő helye :)


22 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis poszt lett :3 ^^

    VálaszTörlés
  2. Én olyannal is találkoztam, akinek abszolút lett volna ideje magára, mégsem törődött magával annyit, amennyit lehetett volna. Slamposan öltözött amellett, hogy a haját kivasalta, sminkelt (már amennyire), kifestette a körmét. Viszont ettől kialakult egy ambivalens külső, ami önmagával került ellentmondásba.
    Amúgy, egyet értek az egész cikkeddel, sőt, ezeket már egy ideje gyakorlom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van, akinek mindez nem igénye, amit igazán sajnálok, mert egy nő rengeteg mindent ki tud hozni magából. Örülök, hogy te egyetértesz azokkal, amiket írtam és gyakorlod is :)

      Törlés
  3. Ezzel most nálam kiváltképp fején találtad a szöget! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem hasznos lesz számodra és tudsz belőle használni valamit :)

      Törlés
  4. Jaj Szilvi! El sem tudod hinni mennyire jól jött ez a bejegyzésed! nehéz most nagyon és kipróbálom ezeket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barbi drágám, én csak örülök, ha hasznodra válik! Nem tudom mi baj lehet, de bízom benne, hogy ezekkel a kis tanácsokkal kicsit jobb lesz majd :*

      Törlés
  5. Köszönöm Szilvi!
    A bejegyzésednek hála alkottam egy "to do in the near future" listát magamnak, mert annyira nagyon szükségem volt már rá, de egyedül nem tudtam volna összerakni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kicsiszív, nekem nagy öröm azt olvasni, hogy ennyire hasznos volt számodra a bejegyzésem :) Ez volt a célom, hogy észrevegye mindenki milyen értékes is valójában, és hogy mindenki megérdemli a magára fordított időt. Szívből kívánom, hogy az a lista szép apránként megvalósuljon! :)

      Törlés
  6. Nagyon jó poszt lett! :)
    Inspiráló, motiváló.. minden ami kell. :)
    Én nagyon sokat rágom magam ugyanezen a témán, de valahogy sosem jutok előbbre. Pedig úgymond még fiatal vagyok ezen rágódni, de néha egy 80 éves bőrében érzem magam, pedig se háztartásom, se gyerekem.
    Aki még nem próbálta, annak ajánlom az Angyalképző-s andorid alkalmazást, ami pontosan erre van, hogy több "énidőt" fordítsunk magunka.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszett :)
      Igazából ezeknek a tanácsoknak nagy része nekem is szól, hiszen én sem tudok mindent megvalósítani, de ha kiírom magamból és leírva látom, még jobban motivál. Ugyanazt érzem én is, mint te, mintha átment volna rajtam egy úthenger a nap végére, de össze kell szednünk magunkat, mert ennél többet érünk, megérdemeljük a pihenést és a magunkra fordított időt.

      Törlés
  7. Nagyon jó kis bejegyzés lett!
    Vannak fura emberek, ismertem pár olyat, akik ruhára valag pénzt költöttek, de maguk ápolására semmilyen minimális dolgot nem fordítottak, szóval szép a ruha, de a testszag/szájszag befigyelt meg ilyenek, szerintem elég kiábrándító, pedig lett volna az illetőnek bőven foglalkoznia magával. Úgyhogy hasznos bejegyzés lett, nem csak nekem, de szerintem másoknak is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett ^^
      Hát igen, vannak ilyen ellentétes emberek, nehéz harmonikus állapotban lenni kívül-belül, de törekedni kell rá :) Idővel a legtöbb embernek megjön erre az igénye.

      Törlés
  8. Nagyon jó poszt és hasznos!! Tetszik is!! :) Pár tippet el is lesek :P Aludd ki magad, szeretgesd meg a kiskedvenceket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett és hogy hasznosnak találtad :)

      Törlés
  9. Szia! Nagyon jó lett a poszt.:) Van egy kis kihívás nálam, nézz be! :) http://alicehorvath.blogspot.hu/2014/03/lets-get-to-know-each-other-kihivas.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett :) A játék jelölést is köszönöm, habár most már tényleg nagy kihívás lesz kitölteni, de természetesen meg fogom próbálni és köszönöm a gesztust :)

      Törlés
  10. Teljesen egyetértek, ezek az apróságok annyira fel tudják az embert dobni :]

    VálaszTörlés
  11. Imádom ezt a bejegyzést, és nagyon igazad van! A ruhákról szóló résznél az a csipkés felső pedig... KELL!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett és hogy egyet értesz vele :) A csipkés felső pedig nekem is kéne, csak értelem szerűen feketében :P

      Törlés